Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımızda sizlere Hyper-V Manager üzerinde Virtual Hard Disk oluşturulmasını anlatıyor olacağım..Virtual Hard Disk nedir? Adından da anlayabileceğimiz gibi sanal disk anlamına gelmektedir. Hyper-V üzerinde kullanılan bu diskler gerçek diskler üzerinde .vhd ,.vhdx uzantısıyla oluşmaktadır..Bu diskler sanal makinelere bağlanarak sanal sunucu üzerinde normal hard disk gibi veri yazılıp, silinebilmektedir..
Virtual Hard Disk oluşturmak için Hyper-V Manager konsolu açılarak Actions kısmında New >Hard Disk seçeneğini seçiyoruz.
Virtual Hard Disk Wizard açılıyor.Next ile devam ediyoruz.
Disk Formatı olarak ister VHD ister VHDX formatını kullanabiliriz.Yeni nesil Hyper-V ile hayatımıza giren VHDX disk formatı hem performans olarak hemde support edilen özellikler olarak tercih edilmektedir.Windows Server 2012 öncesinde VHD disk formatı ile sadece 2TB disk alanı verebilmekteydik.Hyper-V 3.0 ile birlikte VHDX bir disk max.64TB disk alanı verebiliyoruz..
Hyper-V ile birlikte 3 farklı disk modelini kullanabiliyoruz.Bunlara kısaca değinelim..
Fixed Size: Bu disk tipini kullandığımız oluşturmuş olduğumuz Virtual Hard Disk miktarını fiziksel Storage alanında rezerve etmektedir.Yani 50GB Fixed bir disk oluşturduğumuz storage üzerindeki disk boyutuda 50GB olacaktır.Dynamic Expanding diske göre daha performanslı çalışmaktadır.Özellikle database çalıştıran sunucularda tercih edilmesi önemlidir.
Dynamically Expanding: Bu disk tipinde bir Virtual Hard Disk'imiz var ise belirtmiş olduğumuz boyuta disk içerisine veri yazıldıkca çıkacaktır.İlk etapta storage üzerinde bir alan rezerve etmediği için storage'inizi daha fazla kullanabiliriz..
Differencing: Bu disk tipine gerçek ortamda pek karşılaşmayız..Bir adet sanal disk oluşturup bu oluşturduğumuz disk üzerinden birden fazla referans disk oluşturabiliriz.Differencing disk tipi storage üzerinde çok fazla yetr tutmamaktadır.Master olan sunucumuz 10GB büyüklüğünde olduğunu düşünürsek differencing diskimiz 1-2GB boyutundadır ve üzerine veri yazıldıkça artmaktadır.
Bu ekranda ise disk için bir isim ve lokasyon belirtiyoruz.
Bu adımda oluşturacağımız diskin boyutunu belirtiyoruz..Parantez içerisinde görüldüğü gibi max. 64TB yapabilmekteyiz.
Son adım olan Summary ekranında ise oluşturacağımız disk ile ilgili özet bilgiler verilmektedir.Finish diyerek diskimizi oluşturuyoruz..
Bir sonraki yazımızda ise Hyper-V üzerinde Virtual Switch Manager özelliğini inceliyor olacağız.
Faydalı olması dileğiyle.